Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ


Στην Εκκλησία οι πιστοί δεν διδάσκονται να ατενίζουν τον ουρανό μόνο και να ετοιμάζονται για την μέλλουσα Βασιλεία του Θεού, της οποίας πρέπει να γίνουμε κληρονόμοι. Διδάσκονται και πολλά άλλα ωφέλιμα πράγματα, τα οποία είναι χρήσιμα στην επίγεια ζωή μας! Διδάσκονται ακόμη και εικαστικές τέχνες, όπως τη Βυζαντινή Μουσική, για την οποία θα τα πούμε προσεχώς, αλλά και την ζωγραφική-αγιογραφία. Η ζωγραφική εντάσσεται στις κοσμικές δραστηριότητες, ενώ η αγιογραφία είναι μια καθαρά εκκλησιαστική τέχνη.

Ήταν ένα όνειρο ετών, ένα ακόμη όραμα της ψυχής μας, να μπορέσουμε κάποτε να ιδρυθεί μια σχολή αγιογραφίας, ‘ωστε να καλυφθεί το γνωστικό αυτό πεδίο. Ο φιλάνθρωπος Κύριος τελικά ικανοποίησε και αυτή την επιθυμία μας! Δόξα τω Θεώ!

Από τα τέλη του περασμένου χρόνου η Σχολή Ζωγραφικής και Αγιογραφίας άρχισε τη λειτουργία της. Αυτό έγινε χάρις στην ολοπρόθυμη προσφορά δύο εκλεκτών συνεργατών μας-αγιογράφων: του κ. Αποστόλη Θεοδωρακοπούλου και του κ. Ευαγγέλου Γκίνη.

Δύο δάσκαλοι με ψυχή, οι οποίοι ανέλαβαν να μεταδώσουν τα μυστικά της τέχνης στους αμυήτους! ΄

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν 42 πρόσωπα σχεδόν πάσης ηλικίας! Ήλθαν κοντά μας Μητέρες με το παιδί τους, Εκπαιδευτικοί εν ενεργεία, μικρά παιδιά, κληρικοί, αγόρια, κορίτσια.
Η Σχολή λειτουργεί στο Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ». Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν. Δωρεάν εργάζονται και οι Καθηγητές της Σχολής μας.

Μετά τα πρώτα μαθήματα κάποιοι αποχώρησαν είτε διότι μέτρησαν τις δυνάμεις τους, είτε διότι μετακόμισαν εκτός Αιγίου, είτε για άλλους λόγους.
Την Τετάρτη 18 Ιουνίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε η πρώτη Έκθεση Ζωγραφικής και Αγιογραφίας των μαθητών μας.
Ήσαν εκεί όλοι: μαθητές, γονείς, φίλοι και ο Μητροπολίτης.
Στη σεμνή τελετή ο κ. Γκίνης είπε:

«Παρότι ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας της Σχολής, το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν ιδιαίτερο και αυτό μας ικανοποίησε. Οι μαθητές ξεκινούν να δουλεύουν αρχικά με σχέδιο, που κάνουν με μολύβι. Περνώντας μαθαίνουν τους τρόπους και τις τεχνικές και προσθέτουν το χρώμα, δημιουργώντας αυτά τα μικρά αριστουργήματα, που βλέπετε».

Εκτενές ρεπορτάζ έγραψε η τοπική Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» στο φύλλο της 20ής Ιουνίου, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Ευχάριστη έκπληξη και μεγάλη εντύπωση μας η ανακάλυψη κάποιων «ταλέντων». Το μικρό βίντεο, που σας παρουσιάζουμε, είναι έργο ενός άλλου συνεργάτου μας, του κ. Τάκη Σπηλιόπουλου.

Υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωακείμ Βενιανάκης.
Στη Γραματεία της Σχολής εργάζεται η κυρία Μαρία Παπαζαχαροπούλου.
Θερμώς ευχαριστούμε.

Η Ιερά Μητρόπολις επίσης εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς τους κ.κ. Καθηγητές και τα ολόθερμα συγχαρητήρια πρός τούς μαθητές. Η προσφορά των κ.κ. Θεοδωρακοπούλου και Γκίνη είναι πολύτιμη. Ένα μικρό αντίδωρο στην πολύτιμη προσφορά τους αποτελεί αυτή η ανάρτηση.

Καλή αντάμωση, τώρα από Σεπτέμβριο. Καλό Καλοκαίρι!

Με πατρική αγάπη
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Κυριακή, 22 Ιουνίου 2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή δεν είμαι σίγουρος γι'αυτό το είδος της "ζωγραφικής" που το ονομάζετε αγιογραφία θέλω να ρωτήσω, προκειται για αγιογραφίες τεράτων ή για τερατογραφίες αγίων;;;